Page 1 of 2

Repeat fault

Posted: Tue Mar 24, 2020 7:37 pm
by scocart
Hi, this is my first post so hopefully I’ve got it in the right place.

I have purchased a second hand 68 plate Astra, 11k miles now on the clock, purchased in November 2019.

Since then, the engine management light has been on three times, all of those times it has been repaired by my local dealer. The light is now illuminated again all with the same fault.

The RAC code reads

RAC DIAGNOSTIC SYSTEM
System Type: ENGINE
Name: EOBD
DTC: P015B,Heated oxygen sensor (HO2S) 1 , bank 1 - delayed response lean to rich

They’ve changed the sensors and the problem continues.

Any ideas please?

Re: Repeat fault

Posted: Wed Mar 25, 2020 9:16 pm
by Redman
Hi
I am presuming you are referring to the 1.4 t gdi LE engine (B14XFL/T). This engine is fitted to a fair amount of American cars, so research forums such as the gm cruze. Example below.

The original poster eventually had the cat converter replaced along with both O2 sensors a year ago and hasn't posted since, take that how you may.
All this after having the O2 sensor replaced several times to no avail.

https://www.cruzetalk.com/threads/check ... in.233121/

Good luck, let us know how you get on, what ever happens as it will help others

Re: Repeat fault

Posted: Wed Mar 25, 2020 9:21 pm
by scocart
Hi, no sorry.

I’m in the UK and it’s a 1 litre petrol turbo

Re: Repeat fault

Posted: Wed Mar 25, 2020 9:29 pm
by Crosseyxpower
If it's running lean then either there's a O2 sensor fault or a vacuum leak in the intake after the sensor for the air filter. These would be your best place to look first. If not then i suggest a compression test on the cylinders.

Re: Repeat fault

Posted: Wed Mar 25, 2020 9:32 pm
by scocart
Ah ok, I’ll mention to the garage. Many thanks

Re: Repeat fault

Posted: Wed Mar 25, 2020 10:27 pm
by Crosseyxpower
scocart wrote:
Wed Mar 25, 2020 9:32 pm
Ah ok, I’ll mention to the garage. Many thanks
Does the car run hesitant or Jerky when cold after startup?

Re: Repeat fault

Posted: Wed Mar 25, 2020 10:28 pm
by scocart
Hi, no, runs with no issues

Re: Repeat fault

Posted: Thu Mar 26, 2020 6:59 am
by Redman
scocart wrote:
Wed Mar 25, 2020 9:21 pm
Hi, no sorry.

I’m in the UK and it’s a 1 litre petrol turbo
Still research the sites for the cruze as well as this site, as it is essentially the same engine as the astra k and they have all the same type of issues.

A few have mentioned this problem and have had an ecu update performed, not always rectifying it unfortunately. Is the car stop start?

Re: Repeat fault

Posted: Thu Mar 26, 2020 7:25 am
by scocart
Ahh ok. Sorry for my lack of knowledge.

Yes it’s S/S

Re: Repeat fault

Posted: Thu Mar 26, 2020 3:01 pm
by mullybully
I have a 1.6 T and have had the engine management light fault coming on and off frequently over the last 12 months. I have on previous visits to the dealers been told that I hadn't tightened the petrol cap tightly enough, apparently you must tighten it until it "clicks". I did that and the fault came back. They then went through all the cylinder compression tests, eventually the dealer decided it was a faulty spark plug, so all four plugs were changed. That "fix" lasted 2 weeks before the warning light came on again.

So to cut a long story short they had it back again and they must have had a discussion between the mechanics and came to the conclusion that the fault was the same as they had seen frequently in the Vauxhall Corsa range. So they changed the "Evap purge valve".

The problem so far has not happened again, So maybe this Purge valve is the answer to your problem. If you search for it on the internet it seems like lots of owners have had this problem and have had everything changed at great expence and time but to no avail. It will cost about £100 fitted to have this valve changed.