Vauxhall Astra K Forum banner

Wymagana wersja oprogramowania dla obsługi Android Auto w Astrze 2016 z Navi 900 / Elite Nav

6.1K views 8 replies 6 participants last post by  Old Codger  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Kupiłem właśnie Astrę z 2016 roku z Navi 900 / Eite Nav od dealera Vauxhalla. Czytałem na tych forach, że modele z 2016 roku z tym radiem nie miały obsługi Android Auto i wymagały aktualizacji oprogramowania, aby je dodać po wyprodukowaniu.

I proszę bardzo, kiedy obejrzałem samochód i odbyłem jazdę próbną, nie miał on obsługi Android Auto. Zgodziłem się na zakup pod warunkiem, że wykonają aktualizację oprogramowania i potwierdzili, że Android Auto jest obsługiwany, co zrobiono kilka dni później. Jednak teraz, gdy samochód został mi dostarczony, nadal nie ma działającego Android Auto :( Nie ma go w opcjach i nie działa, gdy podłączam telefon (OnePlus 10T 5G).

Z sygnatur czasowych i wersji oprogramowania z menu programistycznego (pokazane poniżej) wynika, że ​​nadal jest to oryginalne oprogramowanie, z którym został dostarczony, więc ewidentnie nie wykonali wymaganej aktualizacji. Czy ktoś zna najnowszą wersję lub datę oprogramowania w jednostce Navi z 2016 roku, abym mógł ją zwrócić i upewnić się, że tym razem zostanie na niej zainstalowana właściwa aktualizacja oprogramowania?

BUILDVERSION_TIMESTAMP: 20150617114652
BUILDVERSION_CUSTVERSTRING: 17.06.2015/5//GMG3G_LINUX_15.1A044
HMI Version: 15.1V009_R1_P5.13_MY16
Dzięki wszystkim z góry za pomoc.

#2 ·
Cześć. Miałem ten sam problem z moim 1.6T SRi Nav z 2016 roku, kiedy kupiłem go od Pentagonu w sierpniu 2018 roku. Warunkiem zakupu samochodu było wykonanie aktualizacji, ponieważ w menu widoczne było tylko Apple Carplay. Android Auto powinien pojawić się obok niego na liście.
Nie pamiętam dokładnie, gdzie to jest - może pojazd lub menu/opcje audio?
Android Auto musi być zaznaczone w opcjach i powinno pojawić się na ekranie głównym jako ikona. Jeśli powiedzieli, że to zrobią, a się nie pojawia, oddałbym go z powrotem. Pentagon zrobił to za pierwszym razem.

#5 ·
Założyłem kamerę cofania przez intellilink mods, zaktualizował on również oprogramowanie, dodając jednocześnie Android Auto. W trakcie tego procesu przeniósł pasek nawigacyjny w Apple CarPlay z lewej strony ekranu na prawą, co znacznie ułatwiło dostęp. Oba działają dobrze, a także pojawiło się ustawienie WIFI.

#8 ·
Cześć wszystkim,

Kupiłem właśnie Astrę z 2016 roku z Navi 900 / Eite Nav od dealera Vauxhalla. Czytałem na tych forach, że modele z 2016 roku z tym radiem nie miały obsługi Android Auto i wymagały aktualizacji oprogramowania, aby dodać ją po wyprodukowaniu.

I proszę bardzo, kiedy obejrzałem samochód i odbyłem jazdę próbną, nie miał on obsługi Android Auto. Zgodziłem się na zakup pod warunkiem, że wykonają aktualizację oprogramowania i potwierdzili, że Android Auto jest obsługiwany, co zrobiono kilka dni później. Jednak teraz, gdy samochód został mi dostarczony, nadal nie ma działającego Android Auto :( Nie ma go w opcjach i nie działa, gdy podłączam telefon (OnePlus 10T 5G).

Z sygnatur czasowych i wersji oprogramowania z menu programistycznego (pokazane poniżej) wynika, że ​​jest to nadal oryginalne oprogramowanie, z którym został dostarczony, więc ewidentnie nie wykonali wymaganej aktualizacji. Czy ktoś zna najnowszą wersję lub datę oprogramowania w jednostce Navi z 2016 roku, abym mógł ją zwrócić i upewnić się, że tym razem zostanie na niej zainstalowana właściwa aktualizacja oprogramowania?

Dzięki wszystkim z góry za pomoc.
Te daty wskazują, że wciąż ma w środku oprogramowanie z 2015 roku.

Założę się, że tak naprawdę NIE zrobili ŻADNEJ aktualizacji oprogramowania, bez względu na to, co twierdzili.

Zabierz to z powrotem i powiedz im, żeby zaktualizowali je do najnowszej wersji na serwerze.

Miałem R4.0 i zasadniczo miał pierwszą wersję wydaną dla tego radia, co powodowało, że nie łączył się w 9 na 10 przypadków.

Zabrałem go do vauxhall, którzy hojnie obiecali zaktualizować go, jeśli tylko zapłacę im trochę pieniędzy, zrobiłem trochę badań i zasadniczo umieściłem notatkę w samochodzie z napisem "Ten samochód ma wersję 1, najnowszą, jaką mogę znaleźć w Internecie, to wersja 5, zaktualizuj ją do najnowszej dostępnej wersji, na serwerach vauxhall, musi to być MINIMUM wersja 5"

Kiedy odebrałem samochód, zainstalowali wersję 2, która co prawda rozwiązała początkowy problem z AA, ale nie zamierzałem zadowalać się wersją 2, kiedy wiedziałem, że są nowsze wersje, więc zażądałem, aby zainstalowali wersję 5 lub nowszą.

Ostatecznie zmusiłem ich do zrobienia wersji 5, co było dobre, ponieważ inne problemy zostały rozwiązane w wersji 3-5 (oddzielne suwaki audio dla radia, nawigacji i bluetooth oraz problem, który powodował zapominanie nazw stacji zapisanych stacji).